Rolf Ström

_01_img_8430.jpg

Hem Om mig Min släktforskning Bygder och platser Galleri Kontakt Gästbok
sc_arrow_twin2-white-left.pngFöregående sida Nästa sidasc_arrow_twin2-white-right.png

1. Ydre dag 1

sippor.JPG

Första 20 milen från Stockholm var en ren transportsträcka på motorväg ned till Linköping. Sedan var det dags för middag och därefter vidare på riksväg 34. Denna väg har gamla anor. Under 1500-talet var detta en huvudtransportväg för Gustav Vasas trupper som skulle ned mot Kalmar. Sedan dess har många kungar och arméer färdats denna led. Successivt lämnade vi det östgötska slättlandskapet. Terrängen blev alltmer kuperad. Skogsbackarna stod nu i full blom och i stället för snö bestod den vita mattan på marken av vitsippor i full blom. Flera sjöar passerade revy och vi korsade Kinda kanal flera gånger. Kanalen går utefter Stångåns sjösystem, från sjön Roxen, förbi Linköping och ned till Horn. Brokinds slott skymtade förbi där det ligger vacker över en liten vik. Rimforsa samhälle passerades. Här var ett av de gästskiverier som förr ingick i ett noga planerat skjutssystem men 1-2 mil mellan skjutsstationerna. Vi kom snart fram till Kisa, där nästa skjutsstation låg i det äldre skjutssystemet, men som ersattes med järnvägen i slutet av 1800-talet. Vid Kisa vek vi av på riksväg 134, mot Österbymo, huvudort i Ydre.

Östersjön

Den vackra lilla sjön heter Östersjön

Ydregården vid Österbymo

Vid 19.30-tiden var vi så framme vid dagens resmål, Ydregården. Det satt några familjer och ungdomar i trädgårdsserveringen utanför huvudbyggnaden. Luften var fortfarande varm i kvällssolen. Ydregården är både ett vandrarhem och hembygdsgård. Här har man samlat gamla byggnader och flera av dem är från 1600-talet. Vi fick ett rum tilldelat i en stuga, som ursprungligen varit en loftgård eller ett härbre. Stugan har haft sin tidigare hemvist på Ennesbo gård i Sund socken. Man är dock inte klar över om det är en byggnad från 1600-talet eller 1800-talet. Även vid mitt förra besök i fjol låg jag här, men då i rummet den lilla trappan upp. Nu låg den ende gästen, som förutom vi , skulle övernatta här på Ydregården.

loftgard Ydre

Fredrik vid vårt härbre för natten, ett lofthus från Ennesbo från 1600-talet

En övernattning kostar här 100 kr per person med medlemskap i STF. Vi beställde frukost till en ytterligare kostnad på 30 kr per person. Detta är ett billigt sätt att bo och dessutom fick vi ju en "ståndsmässig" plats för vår logi med tanke på våra förfäder, där flertalet av dem var knektar, bönder, torpare, pigor och drängar. Efter fika, fotografering av solnedgången och nyheterna i TV-n, som stod i det gemensamma matrummet, gjorde vi upp en mer detaljerad plan inför morgondagen. Sedan var det dags att koja i stugan.

ydregården

En liten parstuga som kommer från Hästgagen.

sc_arrow_twin2-white-left.pngFöregående sida Nästa sidasc_arrow_twin2-white-right.png

  Copyright 2011 Rolf Ström